Herstellende landbouw

Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui

Mark Shepard

Vertaling: Maranke Spoor en Lucas Brouns

Gepubliceerd midden april 2014

€ 24,95

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Hoe verbouwen en consumeren we op een duurzame manier? Niet alleen agrariërs maar in feite iedereen die weleens iets eet, vindt in Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui inzichten om te zorgen voor een voedselvoorziening die kan blijven bestaan. De mogelijkheden die Shepard met dit boek creëert zijn zeer divers, voedzaam, robuust, goed voor het leven op aarde en ook nog eens zeer werkbaar.

Mark Shepard, die al 18 jaar herstellende landbouw bedrijft, laat zien hoe we onze voedselvoorziening kunnen omvormen tot een veerkrachtig, duurzaam geheel: door meerjarige gewassen te telen. Die kunnen ons blijven voeden in de toekomst, wanneer er minder hulpbronnen beschikbaar zullen zijn. Het is heel goed mogelijk ons basisvoedsel aan koolhydraten, eiwitten en vetten duurzaam te verbouwen.

Herstellende landbouw geeft een handleiding om natuurlijke, meerjarige agrarische ecosystemen op te bouwen, van de vierkante meter tot honderden hectares. Daarbij boots je natuurlijke ecosystemen na in een ontwerp dat een overvloed laat ontstaan. Zo laat je ecosysteemdiensten hun werk doen voor het leven op aarde, terwijl je ook voorziet in voedsel, bouwmaterialen, medicijnen en brandstoffen voor ons mensen.

'Burgers en buitenlui' zien in Herstellende landbouw hoe ons voedsel wordt verbouwd en hoe je werkelijk duurzame keuzes kan maken als consument. Ook doe je talloze ideeën op voor een uitvoerbaar en duurzaam beheer van de tuin of boomgaard.

Agrariërs vinden in dit boek jarenlange, goed doordachte ervaringen met een veerkrachtig bedrijf. Mark Shepard laat zien wat je kunt doen om tijdens aanpassingen de inkomsten te laten doorlopen. Op termijn laten zowel biodiversiteit als inkomstenstroom een stijgende lijn zien.

INHOUDSOPGAVE

 1. Meerjarige landbouw
 2. De situatie van nu
 3. Grote voorbeelden
 4. Enkele uitdagingen
 5. Diversiteit en ecologische veerkracht
 6. De natuur als spiegel voor de boerderij
 7. Stappen richting herstellende landbouw
 8. Opties in diverse gebieden
 9. Het dierenbestand
 10. En dan de bijen
 11. Voedzaam eten
 12. Meerjarige landbouw kan de wereld voeden
 13. Hoe je begint
 14. Strategie voor de overgang
 15. Hoe je een agrarisch ecosysteem gezond houdt
 16. Veredeling van planten en dieren
 17. Verdienmodellen
 18. Jij als duurzame pionier in de landbouw

« terug